Dierenparken.nlAlles over dierenparken onder één dak.
CNME Schothorst

CNME Schothorst

Korte geschiedenis van CNME Schothorst.
Het CNME, dat staat voor Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, is gelegen op het Landgoed Schothorst in Amersfoort. In het educatieve centrum valt voor jong en oud veel te leren over de natuur, de dierenwereld en het milieu. Het CNME Schothorst werd geopende op 22 mei 1987. Het landgoed zelf bestaat al veel langer en was in 1974 aangekocht door de gemeente Amersfoort. Vanwege de snelle groei van de stad Amersfoort in de jaren 1980 besloot de gemeente een groencentrum, met aandacht voor flora en fauna en voor duurzaamheid, op het Landgoed Schothorst te situeren. Begonnen werd met onder meer een bloementuin, een insectentuin, een veelkleurige tuin en een zonnewijzer. Verder legde men groenweiden, vijvers, moerassen en houtwallen aan, om een variatie aan dieren en natuur te creëren.

In 1987 begon de gemeente ook met de bouw van het Middeleeuws erf De Bergkamp, om vee in te tallen maar ook om als educatieve ruimte voor kinderen te fungeren. De zogeheten Dorestad-boerderij biedt ook ruimte voor levende geschiedenis. Zo zijn er regelmatig groepen Vikingen aanwezig, of bewoont een Sibbe-groep de oude boerderij. In de loop der jaren is het CNME Schothorst verder uitgegroeid tot een volwaardig educatief cultuur- en natuurpark. Wat is er vandaag de dag in en rond het CNME Schothorst nog meer te beleven? Er worden regelmatig expeditie van het cultuurcentrum georganiseerd, waarbij CNME-medewerkers met kinderen – veelal schoolgroepen – de natuur intrekken om de kinderen van alles te laten ontdekken. Verder zijn er diverse aquaria, een bibliotheek, tentoonstellingen en allerlei dieren op het CNME te vinden. Een zeer leerzame ervaring voor jong en oud.

In 2009 werd het CNME Schothorst ingrijpend gerenoveerd, maar vervolgens – in september 2010 – door een grote brand verwoest. Het verwoeste gedeelte is direct weer opgebouwd – behalve het centrum Het Groene Huis, waarmee in 2015 werd begonnen – en brandveilig gemaakt. Het Groene Huis is momenteel het centrale kenniscentrum van CNME Schothorst. Ideaal voor een gezellig en leerzaam familie-uitje, een kinderfeestje of als bezoeklocatie voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Korting voor de entree van het CNME Schothorst

CNME Schothorst - Het Groene Huis
Bron: https://www.hetgroenehuisamersfoort.nl/thema/landgoed-schothorst

Tegenwoordig zijn er diverse aanbiedingen en kortingen beschikbaar voor degenen die het fraaie Landgoed Schothorst met hun bezoek willen vereren. De entree-inkomsten van het CNME Schothorst worden gebruikt om het landgoed in goede staat én draaiende te houden. Houdt in elk geval aanbieders van kortingen voor dit park goed in de gaten, al je wilt besparen op de entreekosten van dit groene, kindvriendelijke en natuurrijke landgoed in Amersfoort.

Adres en openingstijden van het CNME Schothorst

Voor bezoekers is het nuttig om te weten dat het CNME Schothorst gevestigd is aan de Schothorsterlaan 21, 3822 NA in Amersfoort. Het Landgoed Schothorst is elke dag geopend en toegankelijk voor publiek. Van zonsopgang tot zonsondergang. Voor de speciale attracties gelden enigszins afwijkende openingstijden. Zo kun je de middeleeuwse boerderij, het Middeleeuws erf De Bergkamp, slechts op twee dagen in de week bezoeken. Namelijk op woensdag van 13:00 uur tot 17:00 uur en op zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur. De zondagen waarop het Middeleeuws erf open is, zijn alleen in de maanden mei t/m september.

Op andere zondagen lopende het jaar is de middeleeuwse boerderij gesloten, behalve als er activiteiten georganiseerd worden. Als er een bijzondere activiteit komt, wordt deze aangekondigd op de website van CNME Schothorst, waar een activiteitenagenda te vinden is. De Natuurexpositie is iedere dinsdag tot en met vrijdag opengesteld van 13:00 uur tot 16:30 uur, en op zondag van 13:00 uur tot 16:30 uur.

Bekijk hier meer dierenparken.

Vragen, opmerkingen en correcties kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan met anderen op social media. Op deze manier kunnen we het artikel nog beter en informatiever gaan maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *